Art & Kulturë

Promovimi i Librit “ARBËRESHËT, midis realitetit dhe mitit” nga Fatmir Toçi.

Botimet Toena në bashkëpunim me Universitetin Ismail Qemali, Vlorë ju fton në promovimin e librit “ARBËRESHËT, midis realitetit dhe mitit” nga autori Fatmir Toçi. Diskutojnë për librin:– Irena Toçi, Botuese, Toena– Prof. Roland Zisi, Rektor i Universitetit “Ismail Qemali”, Vlorë– Akademik Rexhep Qosja (online)– Albert Abazaj, Drejtor i Bibliotekës Universitare “Nermin Vlora Falaschi”, Vlorë– Dr. […]

Promovimi i Librit “DOKE DHE TRADITA: NJË HISTORI E SHKURTËR E GJAKMARRJES NDËR KANUNET SHQIPTARË” nga Gelanda Shkurtaj

Botimet Toena në bashkëpunim me Muzeun Historik Kombëtar organizojnë promovimin e librit: “DOKE DHE TRADITA: NJË HISTORI E SHKURTËR E GJAKMARRJES NDËR KANUNET SHQIPTARË” të autores Gelanda Shkurtaj. E mërkurë, 15 Qershor 2022, ora 18:00Salla UNESCO – Muzeu Historik Kombëtar, Tiranë.

GJUHA ARVANITASE E FOLUR ARKAIKE, APO “ZHARGON”?

KUMTESË STUDIMORE PREGATITUR NGA ARQILE V GJATA Abstrakt Një e folur e vjetër, e ruajtur në kushtet e izolimit dhe e fjetur për shumë vjet nga trungu arbëror, meriton përkujdesjen dhe detyrimin që ta sjellë në vëmendje të lexuesit nëpërmjet kumtesës sime. “Thuaj ç’të duash, por gjuha arvanitase është gjuha më e vjetër në Evropë, […]

Bisedë me Ergin Zaloshnja! 11 mars 2020

Bisedë Ergin ZALOSHNJA Ditën e mërkurë, datë 11 mars 2020, ora 18:00 ZETA Në kuadër të Programit të Rezidencës Rajonale në Tiranë, REZISTENCA, mbështetur nga Fondi Zviceran i Kulturës në Shqipëri (SCFA), një projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) i cili përqëndrohet në mbështetjen e kërkimit artistik dhe shkëmbimit rajonal për artistët […]

Forumi i grave frankofone : “Art dhe angazhim”

Forumi i grave frankofone : “Art dhe angazhim” 6 mars, ora 10:00 – Universiteti i Tiranës, Fakulteti i Gjuhëve të Huaja, Salla Argjiro Si janë angazhuar artistët ose personalitetet publike që lëvrojnë në fushën e artit, të rinjtë krijues, në rrugëtimin e tyre artistik ose profesional në lidhje me gjendjen shoqërore të grave në Shqipëri? […]

‘Poezi për Fuqi – çdo ditë është 8 mars’

Qendra për Art dhe Komunitet – Artpolis me datë 5 mars organizon mbrëmjen e poezisë “Poezi për Fuqi – çdo ditë është 8 mars”, në Menza Ramiz Sadiku në Prishtinë prej orës 20:00. Aktivist/e, artist/e e të gjithë adhurueset/it e fjalës së shkruar, ftohen për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Grave, që nën tingujt e […]

Tryeza e debatit “Kadare dhe letrat shqipe”

Sot në orën 10.00, në sallën “Libri Akademik”, do të organizohet tryeza e debatit “Kadare dhe letrat shqipe”, në 84-vjetorin e lindjes. Veprimtaria është përgatitur nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë dhe Qendra Kombëtare e Librit dhe Leximit. Me këtë rast, Akademia e Shkencave do të bëjë të njohur vendimin e Kryesisë së saj për […]

Libër dhe shkëmbim idesh : “Metropolet barbare” nga G. Faburel

Guillaume Faburel, profesor në Universitetin Lyon 2 dhe në Institutin e Studimeve Politike të Lionit, studiues shkencor në UMR Triangle (Shkolla e Lartë Normale e Lionit) ku ai është përgjegjës i « Studimeve urbane », do të paraqesë librin « Metropolet barbare » : deuniformizimi i qyteteve, ç ‘urbanizimi i tokës ». Ky libër marrë […]

“Të mësosh për njerëzit, planetin, begatinë dhe paqen”

A është edukimi një çelës parësor për të zbuluar të shkuarën, për të përmirësuar të tashmen e për të ndërtuar të ardhmen? Diplomacia një edukim kunder luftës, mjekësia një edukim mbi shëndetin, shkenca një edukim dhe nocion i pandalshëm në shërbim të njerëzimit, bamirësia një sfidë ndaj varfërisë, vllazërimi një sfidë ndaj racizmit , EDUKIMI […]

Biblioteka Kombëtare, ekspozitë në përkujtim të 120-vjetorit të lindjes së Skënder Luarasit

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, duke pasur gjithmonë në vëmendje promovimin e vlerave më të mira të trashëgimisë kulturore kombëtare dhe personaliteteve që i japin dinjitet asaj, çeli sot një ekspozitë përkujtimore në 120-vjetorin e lindjes së shqipëruesit, publicistit, studiuesit Skënder Luarasi (1920-1982). Në këtë ekspozitë u sollën në vëmendje të publikut nga artikujt e tij […]

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).