Art & Kulturë

Histori Suksesi me Dhurata Thanasi “Luga e Argjendtë”

Të martë, 2 prill ju ftojmë në Europe House për të dëgjuar Historinë e Suksesit të Dhurata Thanasi, themelueses së “Luga e Argjendtë”. “Luga e Argjendtë” nisi si një blog i thjeshtë ushqimor ku shpërndaheshin virtualisht receta të personalizuara dhe receta tradicionale shqiptare dhe tani është kthyer në një nga blog-et më të suksesshëm të […]

Të qeshura nga histori reale!

Më 28 Janar 2019, prej orës 17:30, eja dhe argëtohu me historitë reale nga jeta e Aldi Lakos, të sjella si monolog (Stand Up Comedy) në Re. Momente të çuditshme ose jo aq të çuditshme të jetës së përditshme të sjella nën notat e humorit dhe nën këndvështrimin cool të një njëzetë vjeçari! Ju mirëpresim […]

OPERA HISTORI

Një ndër shfaqet më të preferuara të fëmijëve, 40 vite më parë,në janar të vitit 1979 u vu në skenën e TKOB baleti për fëmijë “Kecat dhe Ujku”. Ky balet me një akt e tre tablo erdhi me libret të Ramazan Bogdanit, muzikë të Aleksandër Peçit, baletmaestër Gëzim Kacelit dhe piktor Gjergj Marko. Në rolet […]

Foto/ Historia e një dashurie të hershme, e dokumentuar në Arkivin Shtetëror

Dorëshkrimet kulturore dhe historike janë një pjesë e vyer e shoqërisë shqiptare, të cilat ruhen në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave. Në një dorëshkrim që është publikuar së fundmi nga kjo drejtori, dosja nr. 383, e cila bën pjesë në fondin “Koleksione dorëshkrimesh osmane, arabe e perse”, përmban historinë e dashurisë mes Lejlës dhe Mexhnunit. […]

Histori, viti 1901/ Koha kur gjuha shqipe flitej në 47 komuna të Italisë

Shkrimi në gjuhën frënge i gjeografit Charles Rabot, “Numërimi i popullsisë që flet shqip, frëngjisht, greqisht, sllovenisht dhe gjermanisht në mbretërinë e Italisë”, më 1903 – i mbështetur po ashtu në punën e M. H. Raseri, të publikuar në vitin 1902 në “Bulletin international de l’Institut de la statistique”, Romë – na sjell disa të […]

Një dorëshkrim misterioz, çfarë përmban ai?

Ishte viti 1912 kur koleksionisti dhe shitësi amerikan i librave Guilfrid Vonic ndodhej në Itali për punët e tij. Konkretisht vizitoi vilën Mantragone në Fraskati, në një krahinë pranë Romës, me qëllim që të blinte një koleksion dorëshkrimesh të rralla. Ndërmjet dorëshkrimeve të tjera vuri re edhe një dorëshkrim që i bëri përshtypje të madhe.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).