Art & Kulturë

Kalaja e Beratit, destinacion turistik edhe në shtatorit

Kalaja e Beratit vijon të mbetet atraksioni turistik i vizitorë të huaj edhe në këtë fund shtatori. Turistët e huaj kanë mbushur gjatë këtyre ditëve shtatori hapësirat kulturore në zbulim të historisë, arkitekturës dhe magjisë që ofron ky qytet. Kalaja e Beratit është një ndër pikat turistike e cila ka një numër vizitorësh që vjen […]

Çelet praktika profesionale mbi teknikat tradicionale të ndërtimit në…

Në Berat u çel sot praktika profesionale mbi teknikat tradicionale të ndërtimit. Pas një cikël trajnimesh teorike, praktikantët do të zhvillojnë vizitë studimore në disa prej monumenteve të kulturës në Kalanë e Beratit. Më pas do të njihen me banesat monumente kulture që do t’i nënshtrohen ndërhyrjeve restauruese, ku do të zhvillojnë dhe pjesën praktike. […]

Berat, prezantohet plani i masave për menaxhimin e mbetjeve urbane

Në bashkinë së Beratit u prezantua sot plani i masave afatshkurtra të projektit “Menaxhimi i integruar i mbetjeve urbane për Qarkun e Beratit”, financuar nga qeveria zvicerane. Në takim merrnin pjesë kryetari i bashkisë, Petrit Sinaj, Zëvendësministrja e Mjedisit, Ornela Cuci, zëvendësambasadori zviceran, Philip Keller, nënkryetari i bashkisë, Bledar Blana, koordinatorja lokale e projektit, Mirela […]

Berat, libri ”takon” miqtë e vegjël të leximit

Libri gjithnjë e më shumë po shkon pranë brezit të ri për shkak të nismave të ndërmarra nga institucionet përkatëse. Muaji nëntor i cili është cilësuar dhe si muaji i librit me aktivitete dhe me takime me nxënës shkollash po i ofron brezit të ri një njohje me librin dhe rëndësinë që ai ka në […]

Relikuari i Beratit, pjesë e fondit të Muzeut Etnografik

Një objekt i pazakontë i marrë nga kisha e Vangjelizmoit (Kala), ka qënë pjesë e ekspozitës së Kulturës Popullore në xhaminë e Beqareve e tani është pjesë e fondit të Muzeut Etnografik, Berat. Nuk ka shumë informacion për të dhe prej nga ka mbërritur në qytetin e Beratit. Është përshkruar nga Bushbek në vitin 1918. […]

Festivali MultiKulturor Berat

Një nga pasuritë kryesore të Shqipërisë, është pikërisht folklori muzikor. Gjurmët e lashtësisë së muzikës folklorike shqiptare janë provuar që prej shekujve XIV-XIII p.e.s. Në objekte të ndryshme arkeologjike – skulptura, basoreliefe, terrakota, etj. – janë përfiguruar qartë vegla popullore, që përdoren deri në ditët tona, valltarë, këngëtarë, kostume karakteristike, etj. Një pjesë të kësaj […]

“The Culture Trip”: Berati dhe Prizreni duhet të jenë në krye të listës që duhet të vizitoni patjetër

E lexuar prej shumë vetave dhe me fokus tek udhëtimet, faqja “The Culture Trip” ka bërë së fundmi një artikull mbi ‘Top listën e qyteteve të Ballkanit që duhen vizituar’, ku ka përfshirë Beratin dhe Prizrenin. Pjesë e kësaj liste janë edhe qytetet e Piranit, Rovinjini, Mostari, Ohri, Novi Sad dhe Budva. “Gadishulli Ballkanik nuk […]

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).