Art & Kulturë

Relikuari i Beratit, pjesë e fondit të Muzeut Etnografik

Një objekt i pazakontë i marrë nga kisha e Vangjelizmoit (Kala), ka qënë pjesë e ekspozitës së Kulturës Popullore në xhaminë e Beqareve e tani është pjesë e fondit të Muzeut Etnografik, Berat.

Nuk ka shumë informacion për të dhe prej nga ka mbërritur në qytetin e Beratit. Është përshkruar nga Bushbek në vitin 1918. Sipas Guntram Koch mendohet që kemi të bëjmë me një relikuar.

Një kuti prej mermeri me përmasa shumë të vogla (gjë jo e zakonshme) pa kapak, i zbukuruar nga të katër anët ndërsa në pjesën e brendshme ndodhet një kryq i ngritur në relief të bëjnë të mendosh se kemi të bëjmë me një objekt kulti të krishterë të periudhës paleokristiane, me një relikuar për mbajtjen e relikeve të një apo disa shenjtorëve.

Relikuari i Beratit, ky objekt i veçantë për nga madhësia, dekoracioni e forma po sipas Guntram Koch, është i pazakontë dhe nuk gjejmë shembuj të tjerë.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).