Art & Kulturë

Muzeu Historik solidarizohet me familjet e dëmtuara nga tërmeti, projekte edukative për fëmijët

Pas tërmetit që preku Shqipërinë mëngjesin e 26 nëntorit, shumë banorë të qytetit të Durrësit dhe zonave të tjera, pas shpalljes si të pabanueshme të banesave të tyre, janë strehuar në hotel “Bonita”. Mes personave të prekur nga tërmeti ka dhe shumë fëmijë, të cilët pas situatës së krijuar ndodhen në një shok të vërtetë […]

Femijet e Qendres Kombetare te Kultures per Femije, kursi i Skulptures hapin ekspozite me punimet e tyre ne Muzeun Historik Kombetar

Fëmija është mësuesi i vetes, mësuesi shërben vetëm për të udhëzuar dhe për të ndihmuar ti zbuloj vetë gjërat. Vet- vlerësimi është një pjesë e rëndësishme i këtij zbulimi. Kur një fëmijë ju pyet ” Të pëlqeu Skulptura ime ?” Tento ta pyesësh atë në vend që ti thuash sa e bukur që ishte. Pyeti […]

Muzeu i Kosovës hap ekspozitën kushtuar Skënderbeut

Muzeu i Kosovës sot hap ekspozitën “Moti i Madh” kushtuar Heroit të Kombëtar të shqiptarëve, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu. Ekspozita përmban statute, replika, gravura të autoreve të ndryshëm me anën e të cilave vizitorët njihen me momente nga jeta dhe betejat e Heroit Kombëtar, i cili ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese […]

Restaurohet Muzeu Etnografik në Kavajë

Muzeu Etnografik në Kavajë përmban shumë vlera autentike si veshje popullore dhe objekte të tjera qysh nga periudha Ilire, 1400-1600 mesjeta e hershme, 1831-1912 të rilindjes, 1912-1939 të pavarësisë, 1945-1990 të socializmit. Muzeu është shpallur monument i kategorisë së I dhe është mbresëlënës për tu vizituar. Ka nisur puna për hartimin e projektit të restaurimit […]

Relikuari i Beratit, pjesë e fondit të Muzeut Etnografik

Një objekt i pazakontë i marrë nga kisha e Vangjelizmoit (Kala), ka qënë pjesë e ekspozitës së Kulturës Popullore në xhaminë e Beqareve e tani është pjesë e fondit të Muzeut Etnografik, Berat. Nuk ka shumë informacion për të dhe prej nga ka mbërritur në qytetin e Beratit. Është përshkruar nga Bushbek në vitin 1918. […]

Muzeu Historik Kombëtar sjell ekspozitën “Shpirti Arbëresh në Veshje”

Në kuadër të Vitit Mbarëkombëtar të Skënderbeut, Muzeu Historik Kombëtar hapë për publikun ekspozitën me titull “Shpirti Arbëresh në Veshje”. Veshjet e paraqitura përfshijnë historinë e Arbëreshëve të Italisë së Jugut duke përshkruar shpirtin e një populli që ka identitetin e vet kulturor. Ekspozita pasqyron shtatë shpërnguljet e shqiptarëve, sipas periudhave të caktuara. Kjo ekspozitë […]

“Komunizmi në epokën e tij”, me dokumente dhe foto në Muzeun Kombëtar

Në Muzeun Historik Kombëtar u çel ekspozita “Komunizmi në epokën e tij”. Për publikun ajo prezanton 25 postera, dokumente dhe mbi 200 foto historike, dhe sipas organizatorëve ekspozita përshkruan ngritjen dhe rënien e lëvizjeve komuniste në shekullin XX. Ekspozita “Komunizmi në epokën e tij” rreket ta shoh këtë regjim në një aspekt më global dhe […]

Netët e Muzeut

Muzeu i Bankës së Shqipërisë organizon për herë të parë një cikël leksionesh të quajtura “Netët e Muzeut”. Leksioni “Monetimi në viset shqiptare gjatë Periudhës Osmane” me lektor Artan Lame, çel siparin e këtij cikli më 30 tetor 2017, ora 18:00, brenda ambienteve të Muzeut të Bankës së Shqipërisë.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).