Art & Kulturë

Mirela Kumbaro zgjedh për vogëlushët në shtëpi “Libri i Gabimeve”

Shumë figura të njohura përfshirë edhe politikane, kanë zgjedhur që në këto ditë të vështira të lexojnë për fëmijët, në këtë situatë në të cilën po kalon vendi. Përmes rubrikës “lexoj për ty”, ish ministrja e Kulturës dhe aktualisht deputete e Partisë Socialiste, Mirela Kumbaro ka zgjedhur të lexojë përmes një video të publikuar, për […]

“Ndonjëherë qëndrojnë përgjithmonë” nga Enkelejd Lamaj

Çdo 8 vjet historitë e frikshëme përsëriten. Pas përmbledhjeve “Fytyra tjetër e natës” (2003) dhe “Libri i bardhë” (2011),vjen kjo përmbledhje e re me tregime, që përmes fantastikes, misterit dhe tmerrit, na çon në përhumbjen të reja, të panjohura dhe të frikshme, brenda një realiteti të ndërtuar buzë ankthesh, ku marrin formë turbullimet, impulset dhe […]

VLERA ARTISTIKE E FRAZEOLOGJISË NË POEZINË ÇAME [1] ( Shkëputur nga “Shqiptaria- Botim i Akademisë së Shkencave / Nga: Arqile Vasil Gjata

Përmbledhje Poezia çame përbënë një pasuri në historinë dhe kulturën tonë kombëtare me larminë e këngëve e poezive, me frymë poetiko-letrare si gurrë e pashtershme dhe një objekt i vlefshëm studimi si pasuri leksikore, me të folmen çame dhe një pasuri gjuhësore e patjetërsueshme, ku s’kanë munguar hulumtimet dhe studimet e ndryshme etnolinguistike dhe përgjithësisht […]

GJUHA ARVANITASE E FOLUR ARKAIKE, APO “ZHARGON”?

KUMTESË STUDIMORE PREGATITUR NGA ARQILE V GJATA Abstrakt Një e folur e vjetër, e ruajtur në kushtet e izolimit dhe e fjetur për shumë vjet nga trungu arbëror, meriton përkujdesjen dhe detyrimin që ta sjellë në vëmendje të lexuesit nëpërmjet kumtesës sime. “Thuaj ç’të duash, por gjuha arvanitase është gjuha më e vjetër në Evropë, […]

Sugjerim! Çfarë të lexoni tani që po rrini në shtëpi

Roberto Saviano – “Puthje mizore” Puthjet mizore vulosin heshtje, sanksionojnë aleanca, shpallin pafajësi dhe japin dënime. Puthje të pashlyeshme në buzë, për të farkëtuar një shpirt me shpirt, fati yt është fati im dhe për të gjithë fati është ligji i detit, ku nga gjuetar kthehesh sakaq në pre. Banda e Fëmijëve ka shtënë në […]

Bisedë me Ergin Zaloshnja! 11 mars 2020

Bisedë Ergin ZALOSHNJA Ditën e mërkurë, datë 11 mars 2020, ora 18:00 ZETA Në kuadër të Programit të Rezidencës Rajonale në Tiranë, REZISTENCA, mbështetur nga Fondi Zviceran i Kulturës në Shqipëri (SCFA), një projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) i cili përqëndrohet në mbështetjen e kërkimit artistik dhe shkëmbimit rajonal për artistët […]

Promovimi i librit “Ndonjëherë Qëndrojnë Përgjithmonë”

Pas përmbledhjeve “Fytyra tjetër e natës” (2003) dhe “Libri i bardhë” (2011), vjen kjo përmbledhje të re me tregime “Ndonjëherë qëndrojnë përgjithmonë”. Përmes fantastikes, misterit dhe tmerrit, që gjarpëron në çdo tregim të tij, kjo përmbledhje prek tema të njohura, por njëkohësisht zbulon edhe territore te reja, të pashkelura më parë nga një autor shqiptar. […]

Ben Blushi dhe Ismail Kadare në Panairin e Librit në Leipzig

Letërsia bashkëkohore shqipe do të prezantohet përmes emrave më përfaqësues të saj në Panairin e Librit, në Leipzig të Gjermanisë, që do të mbahet nga datat 12-15 mars 2020. Alda Bardhyli drejtore e Qendrës Kombëtare të Librit dhe Leximit vëren se letërsia shqipe do të jetë  e pranishme përmes zërave më përfaqësues të saj në […]

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).