Art & Kulturë

Organizohet festivali i filmave francezë, “Kino n’shehër”

Aleanca Franceze e Prishtinës, Kino ARMATA dhe Termokiss organizojnë së bashku edicionin e parë të festivalit “Kino n’shehër” nga  data 13 deri më 29 gusht 2019, me mbështetjen e Ambasadës së Francës në Kosovë, Komunës së Prishtinës, dhe IF Cinéma. “Kino n’shehër” është një festival i filmave francezë në qiell të hapur që fton banorët […]

Podgoricë 1951, para se të shkatërrohej qyteti i vjetër shqiptar

Podgorica e vitit 1951 ku duket qartë qyteti i vjetër shqiptar. Historianët modern serb dhe malazez justifikojnë shkatërrimin e qytetit të vjetër dhe vendbanimeve shqiptare duke arsyetuar se janë bombarduar gjatë Luftës së Dytë Botërore nga forcat ushtarake naziste, me 74 bombardime. Në këtë foto të 1951 tregojmë të vërtetën me prova të pakundërshtueshme, gjithashtu […]

Jeta e përditshme në qytetin e Pejës, viti 1951

Këto fotografi e tregojnë bukurinë e Pejës dhe qytetarëve të saj në vitin 1951. Një kohë tjetër dhe realitet ndryshe për pejanët, fotografitë prezantojnë në rezolucion më të mirë pamjen e Pejës dhe përditshmërinë e qytetarëve atje, në kohën e Jugosllavisë. Peja gjithmonë ka qenë e njohur për malet dhe për tregun e saj të […]

“Njeriu ka nevojë për dashuri: të dojë dhe të duhet”

Mid’hat bej Frashëri ka qenë diplomat, shkrimtar dhe politikan shqiptar. Mes të tjerësh, ai ka qenë ndër etërit e nacionalizmit shqiptar. Nisi të merrej me krijimtari letrare që prej vitit 1897 dhe filloi të botonte “Kalendarin kombiar”, të cilin e botoi pa ndërprerje deri në vitin 1928. Në shkrimet publicistike ai përdori pseudonimet Lumo Skëndo dhe Mali Kokojka, ndërsa në botimet […]

Fjalimi i At Gjergj Fishtës në Konferencën e Paqes (1919)

Prej brigjeve gjëmuese të Euksinit e deri në borën e amshueshme të Alpeve Julie ; prej brigjeve bubulluese të Ekrakeraunve e deri ndër karma të thepisuna të Karpateve, ende të rime me gjak njeriu, në ato shekuj të kaluem, banonte ajo familja e madhe trako-ilire, në namë e në za në histori të fiseve dhe […]

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).