Art & Kulturë

“Ndonjëherë qëndrojnë përgjithmonë” nga Enkelejd Lamaj

Çdo 8 vjet historitë e frikshëme përsëriten. Pas përmbledhjeve “Fytyra tjetër e natës” (2003) dhe “Libri i bardhë” (2011),vjen kjo përmbledhje e re me tregime, që përmes fantastikes, misterit dhe tmerrit, na çon në përhumbjen të reja, të panjohura dhe të frikshme, brenda një realiteti të ndërtuar buzë ankthesh, ku marrin formë turbullimet, impulset dhe […]

Libri i ri nga Botimet Dudaj

Lumturi? Tej mase lumturi? Në vrasjen e trefishtë te “Dimensione” apo në atë të “Radikale të lira”? Lumturia në këto nëntë tregime të Alice Munro qëndron në një fuqi të padëgjuar krijimi, në forcën e mosparagjykimit dhe lirisë që të jep pleqëria, kur mund të shohësh gjithnjë e më thellë puseve të jetës tënde. E […]

Kërcim në bosh

Uni im, në natë, me vdekjen hipotetike, nën re surreale lart, sublimon. Për shkak të rastësisë, A të profecisë, Absurdes së jetës, Çmendurisë… Hidhem, në çart, nga kati 107! (Çfarë ka të jashtëzakonshme, heroike, unikale, në një vdekje imagjinare?!)/ Botimet Dudaj

Çaste lumturie dhe palumturie të papërfillshme

Nuk i honeps dot më njerëzit që më mërzisin sadopak, dhe që më çojnë dëm qoftë edhe një sekondë të vetme të jetës. GOFFREDO PARISE Një katalog tinëzar e i papërballueshëm i ngazëllimit të jetës. “Lumturitë e papërfillshme të Piccolo-s e kanë zanafillën tek arti i vetëpranimit. Ta pranosh vetveten jo sepse e çmon atë […]

Leximtari, një himn për dijen dhe dashurinë. Nga Flogerta Krypi

“…Ndodh që kujtimet të mos i qëndrojnë besnike lumturisë, nëse fundi është i dhimbshëm? Ngaqë lumturia ekziston vetëm nëse zgjat vetëm në përjetësi? Sepse me dhimbje mund të mbarojë vetëm një histori që ka qenë gjithmonë e dhimbshme, një dhimbje e pavetëdijshme dhe e panjohur? Po çfarë është në të vërtetë një dhimbje e tillë?”. […]

New Albania Fred Abrahams e Botimeve Dudaj

Te intrigon ky vezhgimi i thelle nen optiken amerikane. Si i thone fjales, cdo fjale ka me shume se nje kuptim. Pertej kesaj Fred percjell dhe nje pasqyre te te dhenave te jetes shoqerore dhe politike, vezhguar pas perdes me lupe gje qe askush as e ka menduar as ka nder mend ta beje deri […]

“Ai që nuk dinte të dashuronte” është frymëzuar nga jeta e multimilionerit Howard Hughes

Xhonas Kordi, një cinik me shpirt të trazuar, që trashëgon një perandori financiare, kërkon dashurinë e vërtetë. Tri janë gratë e fatit të tij: Rina, një vejushë marramendëse; Xheni, një aktore e rastësishme, që ishte e paracaktuar për filma jetëpakë, si dhe Monika. Nuk është vetëm historia private e një magnati gjenial dhe të guximshëm, […]

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).