Art & Kulturë

Adonis Filipi, tur shfaqjesh me dramën “Lule dielli”

Regjisori Adonis Filipi këtë vit e nis me projektin teatror “Lule dielli”. Një projekt teatror, i cili ka bërë bashkë regjisorin Filipi me aktorët, për të vijuar me këtë shfaqje në disa skena të ndryshme. Individë, grupe njerëzish, në një rendje të papërmbajtshme drejt fatit.

Regjisori Filipi tregon se është një endje njerëzore në kufijtë e ekzistencës, kryqëzim kulturash shoqëruar me ankthin, pasigurinë, diskriminimin, përbuzjen.

“Individë, grupe njerëzish që pavarësisht nga prejardhja apo kulturat e ndryshme, ndajnë bashkë të njëjtën faturë; pagesën e frikës ndaj të “huajit”. Një sfidë e motivuar nga shpresa për një jetë më të paqtë e më të mirë”, pohon për këtë shfaqje regjisori.

Shfaqja “Lule dielli”, e hapi siparin në qytetin e Elbasanit ditë më parë, për të vazhduar turin e shfaqjeve në qarkun e Elbasanit dhe më gjerë, përgjatë vitit në vazhdim. Përgjatë muajit janar, shkurt dhe mars shfaqja do të jetë në turne në Librazhd, Cërrik Gramsh, etj.

Kjo vepër realizuar nga Asocacioni A.T.K dhe drejtuar nga regjisori i mirënjohur Adonis Filipi dhe Xhuljano Brisku, është duartrokitur nga të pranishmit për emocionin dhe mesazhet e saj përmes lojës së mrekullueshme, plot ndjenjë e vërtetësi të artistëve.

Në role janë Xhuliano Brisku, Ilirda Bejleri, Donald Shehu, Dajana Nenaj, Amri Hasanlliu dhe Evis Serani.

Një dramaturgji e bazuar në mbledhjen e një materiali të gjallë, të dhënave mbi subjektin e frikës, emigrimit, përmes intervistave, ndodhive, kujtimeve personale dhe të njohura, shtypit, materialet letrare për zhvendosjen dhe përvojat e refugjateve, azilkërkuesve, tregimeve nga individë apo grupet me diferenca e dallime kulturore.

Ky projekt është bashkëmbështetur nga Creative Europe program / Uninoni Europian dhe është i pari projekt teatror mbështetur  deri më sot në vendin tonë. Ai vjen në kontekstin projektit europian të titulluar “Atlas i tranzicionit”, bazuar në zhvillimin e audiencës, promovimin e dialogut ndër-kulturor dhe sjelljen e komuniteteve së bashku përmes artit, kulturës në hapësirat e përbashkëta publike. Performanca e ideuar dhe konceptuar nga Adonis Filipi vjen si një (working progress) .

E gjithë puna jonë ka synuar të prodhojë një shfaqje publike interaktive për ta paraqitur si në hapësirat konvencionale po ashtu dhe në ato jo-konvencionale, të tilla si sheshe, shkolla, hapësira publike urbane, shkruan SotNews. E kemi quajtur lule dielli, çdo njeri në vetvete është një lule dielli, dikush e ka e dikush nuk e ka dhe gjithkush provon ta kërkoj një çelës, motivuar nga shpresa për ta pasur atë dritë sikurse dhe të tjerët”, thotë regjisori Filipi.

Ai tregon se synimi është që ky projekt ka për tu shtrirë në kohë deri në 2020 me ambicien për të qenë dhe pjesëmarrës i edicionit të 20 të festivalit ndërkombëtar “Skampa”, si dhe eventeve të tjera ndërkombëtare si në Itali, Poloni, Francë etj.

Tema globale në shfaqje

Për bashkëregjisorin dhe aktorin Xhuljano Brisku, projekti “Lule dielli” ishte një sfidë dhe diçka ndryshe nga ajo që ishin mësuar.

Sipas tij, një eksperiencë emocionale e frymëzuese ka qenë kontakti me spektatorët.

Gjatë shfaqjes ne ndjemë shumë ndjesi emocionale tek shikuesit që ishin të ndryshëm , që vinin dhe nga zona periferike, ata ishin gati të ulërinin e të thoshin mjaft dramave të emigrantëve, refugjatëve nëpër botë. Ai ishte një sadisfaksion shumë i madh për gjithë grupin, që ne kishim arritur të sjellim një mesazh kaq të fortë dhe jo vetëm tek ata që e kanë përjetuar emigrimin, por dhe ata që e kanë dëgjuar nga të afërmit e vet, që është një realitet sa shqiptar, por dhe Europian e në botë”, thotë ai.

Tema kryesore është emigrimi dhe bashkëregjisori tregon se janë fokusuar të sjellin histori të njerëzve të ndryshëm nga e gjithë bota.

Një nga temat më globale dhe më shqetësuese që po mbërthen botën. Jemi munduar më shumë të sjellim ndjesitë, vuajtjet, rreziqet, peripecitë që kanë hequr gjithë emigrantët anembanë në endjen duke kërkuar dritën. Ashtu si Luledielli e cila ndjek dritën e diellit ashtu dhe gjithë emigrantët kërkojnë shpresën”, vijon bashkëregjisori i shfaqjes./Sot/

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).