Art & Kulturë

Zbulohet kopja e vjetër e Kur’anit, mendohet të jetë 1370 vjeçare

Një kopje e lashtë e Kur’anit e gjetur në Universitetin e Birmingemit, mund të ketë qenë pronë e Abu Bakr, një prej myslimanëve të parë në botë.

Pas analizës me radiokarbon që iu bë këtij dorëshkrimi, u zbuluan fragmente që mund të jenë të paktën 1370 vjeçare, duke rritur kështu mundësitë që ajo të jetë kopja më e lashtë që ekziston e librit të shenjtë të Islamit.

Jalam bin Huvareib, drejtori i Fondacionit për Studime Islamike “Rashid Al Maktoum” në Emiratet e Bashkuara Arabe, ka sugjeruar se një dokument i tillë mund të jetë porositur vetëm nga një grup mjaft i ngushtë njerëzish e mundësisht nga vetë Abu Bakr.

Image result for abu bakr muhammad friend

Abu Bakr

Abu Bakr mendohet se ka qenë personi i parë jashtë familjes së profetit Muhamed që është konvertuar në fenë myslimane. Ai ishte miku i ngushtë e i besuar i Profetit dhe u bë kalifi i parë mysliman në vitin 632, ku sundoi për 27 muaj deri në vdekjen e tij më 634.

Mosha e Kur’anit të Birmingemit na lë të besojmë se ai mund të jetë krijuar në vitet e para të fesë Islame, atëherë kur popullsia globale myslimane përbëhej nga disa qindra persona.

Unë besoj se ky është Kur’ani i Abu Bakr”, tha Huvareib pasi u gjet dorëshkrimi që e cilësoi si zbulimin më të rëndësishëm që është bërë ndonjëherë.

Cilësia e këtij Kur’ani dhe shkrimi i tij sugjeron se mund të jetë krijuar vetëm për një figurë të rëndësishme të asaj kohe.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).