Art & Kulturë

Ja pse mjalti është antibiotiku natyral më i mirë

Më në fund shkencëtarët e kanë zbuluar pse mjalti është antibiotiku më i mirë natyral. Kjo mrekulli e natyrës, është edhe më e fuqishmja se çdo antibiotik tjetër për shkak të vetive të tij antivirale, antifungale dhe antibakteriale.

Mjalti përmban ‘defensin-1’ një proteinë që prodhohet nga bletët që mund të veprojë si një agjent vrarës i mikrobeve.
Kur konsumohet mjalti ka aftësi që të vrasë një numër të madh patogjenësh, përfshirë MRSA dhe disa bakterie të rrezikshme.
Fuqia e mjaltit është te mënyra se si mund të luftojë ai shumë infeksione, duke e bërë shumë të vështirë që bakteriet të bëjnë rezistencë.
Ph.D. Susan M. Meschwitz, pretendon se mjalti mund të garantojë një efekt ‘osmotic’, që e ka origjinën te niveli i lartë i përqëndrimit të sheqerit në mjaltë.

Peter Molan është biokimisti që ka studiuar efektet e mjaltit si antibiotik natyral, në 25 vitet e karrierës së tij. Ai shpjegon se mjalti ka aftësinë për të vrarë edhe bakteret më rezistente.

Sipas tij, mjalti mund të sigurojë efekte më të mira në trajtimin e plagëve, në krahasim me çdo produkt tjetër farmaceutik, dhe kjo është konfirmuar edhe nga provat klinike.

Mjalti përmban vitamina, minerale, antioksidantë, dhe probiotikë. Ai është i pasur me vitaminën B2 ose acid riboflavin B3, vitaminë A, vitaminë C dhe B5 të quajtur acid pantotenik.

Gjithashtu, mjalti është i mbushur me shumë minerale si kalium, hekur, zink, jod, bakër, magnez, kalcium.
Kur është fjala për trajtimin e një sëmundje bakteriale, mjalti duhet të jetë zgjedhja e parë e trajtimit.
Gjithmonë përdorni mjaltë të papërpunuar, organik. Gjatë përpunimit, shkatërrohen enzimat esenciale dhe ushqyese.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).