Art & Kulturë

Etno Fest shpalos nëntë shtyllat programore për këtë edicion

Në pritje të lansimit të Web site që do të bëhet nesër, ku do të shpaloset programi dhe informatat tjera shtesë, Etno Fest ka publikuar sot nëntë shtyllat programore të këtij edicioni që mbahet nga data 11 gusht deri më 3 shtator.

I – EKSPOZITAT:

1.“Hasjanet” – Ekspozitë e skulpturave nga Luan Mulliqi

2. “Hasjanet”- Ekspozitë e skulpturave të Destan Gashit ( Austri) – Galeria e vogël

3. “Kremte pagane”- Ekspozitë e pikturave dhe e keramikave të Blerta Surroit

4. Ekspozita kostumesh tradicionale nga Zona etnografike e Hasit

II – ETNO KONCERTE RITE DHE ETNOPERFORMANCA

1.Koncert i Etno ansambli “Katarina Josipi nga Zymi dhe nga etno ansambli nga Kruma

2.Etno Ansambli “Xhevat e Muharrem Qena “ nga Romaja e Hasit

3. Etno performancë nga Rapsha e Zones Etnografike të Malësisë së Madhe me temë kryesore “ Riti i stolisjes se nuses”.

4. Etno Ansambli “Merak” nga Lubinja e Prizrenit
Rite të ushqimit dhe të dasmës.

5. Etno ansamble nga Kumanova dhe Smira e Vitisë

6. Ansambli i Rugovës. Valle, rite këngë dhe lojëra tradicionale të Rugovës.

7. Grupi polifonik: “Idriz Culli” – Zhula, Gjirokater

8. Grupi polifoniik: “Bijtë e Tepelenës” – Tepelenë

9. Zona etnografike Opojës (Bresana) Programi i riteve të dasmës

10. “Prishtina Brass” – Grupi i frymorëve nga Filharmonia e Kosovës.
Motive muzikore tradicionale

11.Performanca skenike dhe instalacione në temë të veshjes së Hasit dhe të Malësisë së Madhe dhe Malësisë së Prizrenit

12. “Etno Muzika e Re” – Program muzikor nga llir Bajri, Liburn Jupolli, Visar Kuqi, Shaqir Hoti, Erëmira Çitaku, Arbër Salihu, Edona Vatoci dhe Blerta Kosova

III – SHFAQJE TEATRORE

1. “Tana Production” – trupë teatrore nga Prishtina
“Aritmia” – shfaqje premierë sipas tekstit të Arta Arifit në regji të Ilirianë Arifit

2. Teatri Kombëtar i Kosovës:
“Dëshira tours” sipas “Tramvaji i quajtur dëshirë” të Teenesi Vilijemsit në regji të Ard Mejzinit
3. Qendra “Multimedia”
“Peer Gynti nga Kosova” e Jeton Nezirajt në regji të Agon Miftarit

4. MonoAKT – Trupa teatrore nga Prishtina:
“Anonimi i Venedikut” nga Guiseppe Berto në regji të Drita Begollit

5. Teatri DODONA
“Muhamed Ali” me autor dhe regjisor Naser Shatrolli

6. Fakulteti i Arteve
“Ferri” nga Dante Eligeri. Regjia: Kushtrim Mehmeti

7. Teatri i Qytetit Vushtri
“Sundimi i Gruas” nga Miro Gavran ne regji te Marigona Bekteshit

8. Shfaqje teatrore nga Fakulteti i Arteve:
“Barbara” adaptimi dhe regjia: Elhame Kutllovci

9. Teatri ‘Dodona’
“Lojë e Pafund”, regjia Fadil Hysaj

IV – KULINARIA TRADICIONALE

ART I KULINARISË TRADICIONALE SHQIPTARE
Shoqata e Grave “Women 4 Women”

V- ZONA E DEBATIT, BISEDË ODASH, PROMOVIM LIBRASH

1. Në fokus libri i Kanunit të Lekë Dukagjinit i kodifikuar nga Shtjefën Gjeqovi me ekspozitën e kopertinave nga botimet e deritashme të kësaj vepre.

2. Promovimi i librit “HASI“, enciklopedi etnokulturore e Nexhat Çoçajt për veshjet tradicionale të Hasit me performanca përcjellëse nga kjo temë

3. Kultura e ushqimit te shqiptarët
4. “Stolisja e nusës Ilire” kumtesë nga Xhavit Rexhepi
dhe debate shkencore në këtë temë

5. “Kriza identitare dhe prishja e kohezionit social”

6. Kumtesa e debate shkencore për vallen me shpata, këngë të grave, lojën me tepsi. Kumtesë për shallen e Rugovës .

7. ARTI I BISEDIMIT TRADICIONAL NË ZONA RURALE TË KOSOVËS.

8. ARTI I BISEDIMIT NË ZONËN ETNOGRAFIKE TË PERMETIT

9. Tribunë shkencore për artin e bisedimit tradicional shqiptar

10. Kaosi urban dhe mungesa e arkitekturës autoktone

11. Roli i mediave dhe rrjetave sociale në shkatërrimin ose ne rimëkëmbjen e një ekuilibri mes modernes dhe traditës. Krijimi I oazave kulturore që rrezatojnë ide iluministe

VI – PUNËTORI KREATIVE

Forma kontemporane të lojës skenike të bazuara në rituale tradicionale

VI – FILMA DOKUMENTAR

1.Film dokumentar për xhubleten i punuar nga grup regjisorësh të rinj ne Top Chanal
2“Shtegtimi i malësorit”- film dokumentar për veteranin e ansamblit të Rugovës Kapllan Nikçi me regji të Fatos Lajqit
3. Në bashkëpunim me DOKUFEST: 3 filma dokumentar për Etno Kulturën
VII – VESHJE TRADICIONALE

1. Kostumografi moderne e bazuar në dizajne të kostumografisë tradicionale nga Diverse Fashion Desing Academy – Akademia e Dizajnit të Modës “Diverse” të Prishtinës
2. Performanca skenike dhe instalacione në temë të veshjes së Hasit dhe të Malësisë së Madhe dhe Malesisë së Prizrenit

VIII – ZEJE TË VJETRA

PROGRAMI I ZEJEVE TË VJETRA DHE ARTIZANATEVE
1.Arti i Farkatarisë
2.Arti i Poqarisë
3. Punimi i Plisit
4. Arti i Punimit me Gurë (muri prej guri)
5. Arti i Punimit me Dru (Thurje a gardhit me thupra dhe pallzina)
6. Reciklime dhe instalacione artistike në këtë temë
7. Arti I punimit të gardhit ( Arti I thurjes se gardhit bistek. Thurja e shportave, mureve me pallzina dhe lyerja e tyre me balë…

IX – ETNO NEJA

12 Etno Neja me këngëtar dhe grupe të njohura.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).