Art & Kulturë

A e dini se përse varri i Jezusit ruhet nga dy familje myslimane?

Vendi më i shenjtë i fesë së krishterë, kisha “Sepulchre”, e cila ndodhet në qytetin e vjetër të Jerusalemit, ku mendohet se ka qëndruar trupi i Jezu Krishtit, ruhet nga dy familje myslimane.

Një marrëveshje unike, e cila daton që prej shekullit të 12-të, thotë se ruajtja e kishës iu besua dy familjeve të fesë islame. Këto janë familja Joudeh, e cila mban çelësin e kishës, ndërsa familja Nuseibeh hap dyert e saj çdo mëngjes dhe i mbyll çdo mbrëmje.

Në një intervistë për televizionin “CNN”, Adeeb Joudeh, i cili mban aktualisht çelësin e kishës, e konsideron rolin e familjes së tij si një metaforë për tolerancën fetare.

Për mua burimi i bashkëjetesës midis fesë islame dhe asaj të krishterë është Kisha e shenjtë ‘Sepulchre’.”, ka rrëfyer ai.

Nga ana tjetër, Wajeeh Nuseibeh në vitin 2005 ka folur rreth rolit paqeruajtës që mbajnë këto dy familje.

Si të gjithë vëllezërit ne kemi ndonjëherë probleme”, ku i referohet sekreteve të krishtera. “Ne jemi Kombet e Bashkuara. Ne ndihmojmë të ruhet paqja në këtë vend të shenjtë.”,- ka thënë Nuseibeh.

Para një jave, për herë të parë pas shumë shekujsh, disa studiues kanë larguar një pllakë të mermertë të ndërtesës rrumbullake, të njohur si Edicule, e cila gjendet në qendër të kompleksit.

 

Burimi: Albeu.com

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).