Art & Kulturë

Venera e Botticellit fsheh detajet anatomike të jetës

Në pikturën e famshme të Sandro Botticellit, “Nascita di Venere” (Lindja e Venerës), është fshehur një mushkëri. Skica, detajet anatomike, madje edhe ngjyra e organit janë riprodhuar në mantelin që mbahet nga duart e Florës, perëndia e pranverës, e shfaqur duke u përpjekur të mbulojë Venerën që po mbërrin në ishullin e Qipros.

E frymëzuar nga filozofia neo-paltonike që sundonte në atë kohë në oborrin e familjes Medici, ky simbol përfaqëson kremtimin alegorik të ciklit të jetës të gjeneruar nga frymëmarrja hyjnore. Kjo hipotezë shfaqet në studimin e publikuar nga revista shkencore “Acta Biomedica”, nga Davide Lazzeri, kirurg plastik i klinikës “Villa Salaria” në Romë, që prej shumë kohësh është fokusuar në studimin e mjekësisë në art.

“Bëhet fjalë për një interpretim personal dhe spekulativ, por është në të njëjtën linjë me një studim të mëparshëm mbi një tjetër kryevepër të Botticellit, ‘La Primavera’ (Pranvera), ku studiuesit Blech dhe Doliner kishin individualizurar skicën e dy mushkërive që krijohej nga gjelbërimi pas figurës qëndrore të Venerës”, shpjegon Lazzeri.

Tek ‘Lindja e Venerës”, që ruhet në “Galleria degli Uffizi” në Firence, Botticelli ka pikturuar vetëm mushkërinë e djathtë. Ngjyra e kuqe e mbyllur e mantelit të kujton atë të marenkimës së mushkërive, ndërsa përthyerja e çuditshme e mantelit, për shkak të erës pak më sipër dorës së majtë të Florës, të kujton zgavrën nga ku kalojnë bronket, enët e gjakut dhe nervat.

Por, është e mundur të ketë edhe një tjetër shpjegim simbologjik të lidhur me mushkërinë. Ky organ, në fakt, mund të kujtojë vdekjen për shkak të turberkulozit të muzës së re të Botticellit, fisniken fiorentine Simonetta Cattaneo Vespucci, që ka shërbyer për frymëzimin e vetë fytyrës së Venerës”, shton Lazzeri. /ATSH/

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).