Art & Kulturë

“Tomb of Sand” nga Geetanjali Shree fiton “International Booker Prize”

Libri ” Tomb of Sand” nga autorja Geetnjali Shree, i përkthyer në gjuhën angleze nga Daisy Rockwell, bëhet i pari libër i shkruar në një nga gjuhët Indiane (Hindi) i cili fiton “International Booker Prize”.

Romani “Tomb of Sand”, një sagë familjare e vendosur nën hijen e ndarjes së Indisë, tregon historinë e një gruaje 80-vjeçare pas vdekjes së burrit të saj.

“Kurrë nuk kam ëndërruar për Booker-in, kurrë nuk kam menduar se mundem”, tha Shree. “Jam e mahnitur, e kënaqur, e nderuar dhe e përulur.”

“Pas meje dhe këtij libri qëndron një traditë letrare e pasur dhe e lulëzuar në gjuhën indiane dhe gjuhë të tjera të Azisë Jugore. Letërsia botërore do të jetë akoma më e pasur pasi të njohë disa prej shkrimtarëve më të mirë në këto gjuhë,” tha ajo.

Geetanjali Shree dhe Daisy Rockwell flasin për Shërbimin Botëror të BBC
Frank Wynne, kryetarja e gjyqtarëve, tha se paneli ishte “i mahnitur nga fuqia, therësi dhe lozonjaria” e romanit të saj.

“International Booker Prize” jepet çdo vit për një libër që përkthehet në anglisht dhe botohet në Mbretërinë e Bashkuar ose Irlandë.

Ky është i ndryshëm nga çmimi Man Booker i cili është për romanet angleze dhe është fituar nga shkrimtarë me prejardhje indiane në të kaluarën, duke përfshirë Arundhati Roy dhe Aravind Adiga.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).