Art & Kulturë

Naum Veqilharxhi, 220 vjet nga lindja e autorit të abetares së parë Shqipe

Sot është 220 vjetori i lindjes së autorit të abetareve të para shqipe me 33 germa Naum Bredhi Veqilharxhi.

Veqilharxhi një iluminist dhe ideolog i Rilindjes Kombëtare Shqiptare lindi më 6 dhjetor të vitit 1797, ndërkaq tani në vitin 2017-të është jubileu i 220 vjetorit të lindjes së tij.

Naum Bredhi Veqilharxhi, ishte autor i abetareve të para të shqipes me 33 germa të botuara në vitet 1844 dhe 1845. Ai ishte ndër personalitetet më të rëndësishme të Rilindjes Kombëtare, të shkollës shqipe dhe zgjimit kombëtar Shqiptar.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).