Art & Kulturë

Libri

Libri i cili do të botohet në vitin 2114

E nisur nga artistja skoceze Katie Paterson, Biblioteka e së ardhmes përgatit çdo vit nga një shkrimtar të ri që të kontribuojë me një dorëshkrim, i cili do të mbesë i papublikuar për 100 vjet. Materiali do të ruhet në një bibliotekë speciale në Norvegji, në një dhomë të ndërtuar nga drurët, që e rrethojnë bibliotekën. 100 pemë do të mbillen po në të njëjtin vend, dhe në vitin 2114 pemët do të priten dhe do të përdoren për të shtypur tekstet.

Han Kang është autorja e fundit që do të kontribuojë për këtë projekt. Autorë të famshëm, si Margaret Atwood dhe David Mitchell, ishin ndër të parët shkrimtarë që dhanë dorëshkrimet e tyre.

I titulluar “Dear Son, My Beloved” nuk dihet saktë se për çka bëhet fjalë në këtë shkrim, dhe nuk do të mund ta dimë deri pas 100 vjetësh. Për Kang-un, ndarja nga dorëshkrimi i saj ishte tepër personale. Në një intervistë për The Guardian, Kang përshkruan se si i tha lamtumirë dorëshkrimit të saj.

“Ishte sikur një martesë e dorëshkrimit tim me këtë pyll. Ose një ninull për një gjumë të gjatë shekullor që prek butësisht tokën… Është koha për t’u thënë lamtumirë”, ka thënë ajo.

Procesi i dorëzimit të dorëshkrimit bëhet duke e mbështjellë atë në një pëlhurë të bardhë dhe duke e zvarritur nëpër pyllin norvegjez. Në Kore, një rrobë e bardhë tradicionalisht përdoret si fustan për foshnjat e porsalindura ose përdoret si veshje në funerale.

Mbase është dëm që njerëzimi nuk mund ta lexojë këtë libër për një kohë kaq të gjatë. Ju a do të lejonit që dorëshkrimi juaj të mbetej i fshehur për kaq shumë kohë?

Përktheu nga bookstr.com: albinfo.ch

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).