Art & Kulturë

Lëvizja ‘Foleja Kombëtare Shqiptare’ thërret atdhetarët për gdhendjen e Skënderbeut në shkëmbin e Matit

Lëvizja ‘Foleja Kombëtare Shqiptare’, e themeluar nga pasardhësit e Rilindasve, ka bërë mbrëmë një thirrje të veçantë, për një nismë që ka nisur kjo organizatë. Ajo u bën thirrje atdhetarëve shqiptarë që të mbështesin nismën e tyre, për të gdhendur në shkëmbin ballor në Mat, heroin kombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbeun dhe prelatët, Pal Engjëllin e Pjetër Budin në të dy anët e shkëmbit të dytë. “Është viti i Gjergj Kastriotit Lëvizja “Foleja Kombëtare Shqiptare” e themeluar nga pasardhësit e Rilindasve iu bën thirrje atdhetarëve shqiptarë, që të mbështesin nismën tonë, për të gdhendur në shkëmbin ballor në Mat, heroin tonë kombëtar, Gjergj Kastrioti – Skënderbeu dhe prelatët, Pal Engjëlli e Pjetër Budi në të dy anët e shkëmbit të dytë. Pjetër Budi (1566 – 1622) – klerik, shkrimtar, humanist… nga Guri i Bardhë i Matit. Pal Engjëlli (1416 – 1470) – kardinal i Papës në Romë, Kryepeshkop i Durrësit, bashkëkohës i Gjergj Kastriotit, shkrimtar, humanist, diplomat… 555 vite më parë, më 8 nëntor 1462, me nismën dhe kryesimin e këtij prelati, u mbajt Sinodi apo Kuvendi i Parë i Arbërit pranë Manastirit të Skënderbeut në Mat (Shën Trinisë), në pragun e pushtimit të plotë të vendit nga pushtuesit osmanë”, shkruhet në facebook.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).