Art & Kulturë

Kur duhet të pini kafe?

Për shumicën e njerëzve, rituali i pirjes së kafesë është gjëja e parë që e bëjnë pasi zgjohen në mëngjes. Por, a është kjo koha më e mirë për të konsumuar kafenë?

Kur bëhet fjalë për kafenë, duhet t’i kushtojmë vëmendje nivelit të kortizolit – hormon ky të cilin e lidhim me stresin dhe me shpejtësinë e reagimeve tona mendore dhe perceptive.

“Më shumë kortizol në trupin tonë do të thotë që ju jeni për nga natyra më vigjilent dhe më të fokusuar”, sqaron Steven Miller në llogarinë zyrtare të Shoqatës për Neuroshkencë (Neuroscience DC) në Twitter.

“Sa më vigjilent dhe më të fokusuar që jeni, kafeja do të jetë më pak efektive. Pra, nëse kemi pirë kafe në një kohë kur vigjilenca jonë është në kulmin e saj, efektin e zgjimit të cilin e ka kafeja nuk do të mund ta shfrytëzojmë. Prandaj, kafenë tonë duhet ta konsumojmë në kohën kur niveli i kortizolit në trupin tonë është më i vogël”, thotë Miller.

Edhe pse kortizoli arrin nivelin më të lartë mes orës 8 dhe 9, niveli i tij rritet edhe disa herë gjatë ditës: në mes të orës 12 dhe 13 dhe 17:30 dhe 18:30. Por në qoftë se e preferoni kafenë tuaj në mëngjes, ajo do të jetë më efektive nëse e konsumoni në mes të orës 9:30 dhe 11 :30, kur nivelet e kortizolit bien në nivelin më të ulët para se të ngrihen përsëri.

Sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Britanisë së Madhe, koha e përkryer për një kafe është 14:16, por ky vlerësim nuk është i bazuar në matjet e niveleve të kortizolit, por në studimin se në ç’kohë punonjësit ndihen më të lodhur.

Nëse vërtet dëshironi t’i përjetoni përfitimet maksimale të kënaqësisë nga pirja e kafesë, shkencëtarët rekomandojnë një gjumë të shkurtër prej 15 minutash menjëherë pas pirjes së disa filxhanëve me kafe.

Është dëshmuar eksperimentalisht se kombinimi i kafesë e cila e pastron trupin nga adenozina – kimikat ky që na bën të përgjumur, dhe një gjumi të tillë të shkurtër, i mundëson shkallën më të lartë të vigjilencës në një periudhë më të gjatë kohe trupit tonë.

 

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).