Art & Kulturë

Këto janë 4 sekretet të cilat ju ndoshta nuk do t’i merrni vesh kurrë

Ju pëlqejnë sekretet? Po sikur t’ju themi që ekzistojnë 4 të tilla në botë, ku secila prej tyre dihet vetëm nga një numër shumë i paktë njerëzish, maksimumi 4, që trashëgohen brez pas brezi?

Mëposhtë janë listuar të katërta dhe ‘mbartësit’ e tyre.

Emri i fituesit të çmimeve Oscar

Është e padiskutueshme që çmimet Oscar është ceremonia më e rëndësishme në botën kinematografike dhe emrat e fituesve në kategoritë e caktuara të saj, mbahen në fshehtësi maksimale.

Image result for Brad Oltmanns dhe Rick Rosas

Vetëm dy persona janë në dijeni të fituesve dhe ata e marrin vesh vetëm 48 orë përpara ceremonisë, për shkak të votimit manual. Bëhet fjalë për Brad Oltmanns dhe Rick Rosas, që janë ngarkuar me këtë detyrë ‘të vështirë’.

Gjuha e lashtë meksikane Ayapaneco

Ajo flitej dikur nga fiset që banonin në Meksikën e tanishme. Pas u kolonizua nga Spanja, Meksikë. Pasi u kolonizua nga Spanja, kjo gjuhë filloi të zhdukej dhe të gjitha përpjekjet për t’ia mësuar gjeneratës së re dështuan.

Sot, në botë kanë mbetur vetëm dy persona që flasin këtë gjuhë: Manuel Segovia (75 vjeç) dhe Isidro Velazquez (69 vjeç), të cilët jetojnë në fshatin Ayapa në shtetin jugor të Tabasko (Meksikë).

Image result for Ayapaneco

Specialistët po përpiqen të mbledhin dhe të regjistrojnë sa më shumë fakte për këtë gjuhë që munden.

Ata janë veçanërisht të interesuar në historinë dhe kulturën e saj sepse gjuha e Ayapaneco shumë shpejt do të jetë vetëm e shkruar në letër.

Fshehtësia pas përgatitjes së pecetës perandorake

Kjo mund të tingëllojë e çuditshme, por ka një metodë të fshehtë për të palosur pecetat që pak njerëz e dinë.

Kjo teknikë u shpik në kohën e Perandorisë Austro-Hungareze. Kjo metodë është mbajtur në mënyrë të fshehtë dhe u transmetua nga disa shërbëtorë të Perandorisë gojarisht nga brezi në brez.

Në këtë mënyrë shërbëtorët gjithmonë duhej të ulnin peshqirët në rast se perandori vendoste të jetë i pranishëm në darkë.

Image result for peceta perandorake

Kjo traditë është ende e gjallë sot dhe ka vetëm dy zyrtarë që janë rojtarë të kësaj dijeje unike.

Njerëzit që kanë mundësi të përdorin këto peceta të palosura janë vetëm presidentët apo personat mbretërore nga vende të tjera gjatë vizitave të tyre.

Receta sekrete e përgatitjes së likerit “Chartreuse”

Chartreuse është një liker francez që është prodhuar nga murgjit e Rendit Carthusian në bodrumet e verës Voiron dhe Isere, në kufirin e maleve Chartreuse që nga shekulli i 17-të.

Tipari kryesor i kësaj pije është se përmban 130 lloje të bimëve dhe është i njohur si një ilaç magjik apo mjekësor.

Image result for chartreuse

Çdo barishte mblidhet nga rruga dhe është mbajtur sekret të cilin e dinë vetëm dy murgj nga manastiri i Chartreuse Grande.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).