Art & Kulturë

FOTO/ Misteri i ushtrisë misterioze të gjendur në Kinë

Ushtria e Terrakotës është një nga zbulimet më të mëdha të shekullit të 20 dhe gjithashtu një nga më të famshmet në botë.

Që prej gjetjes së saj, më shumë se 8000 ushtarë, 130 karroca dhe 670 kuaj janë nxjerrë në sipërfaqe. Por, a e dini se sa kohë u desh për ta krijuar dhe përfunduar atë?

Më poshtë po listojmë 10 faktet më interesante, që ndoshta nuk i dini për këtë monument gjigand.

  1. Ajo është cilësuar si një nga gjetjet më të mira arkeologjike të shekullit të 20-të

Ushtria Terrakota është pjesë e kompleksit më të madh të lashtë të mauzoleumit të perandorisë antike të Shi Huang. Rreth 8,000 statuja të ndryshme janë zbuluar.

Ato janë 175-190 cm të gjata. Secila prej statujave ndryshon në gjeste dhe shprehje të fytyrës, madje disa shfaqin mimika të ndryshme në fytyrë. Ky mauzoleum ka nxjerrë disa fakte interesante mbi teknologjinë, ushtrinë, artin, kulturën dhe ushtrinë e Perandorisë Shi.

  1. Është Mrekullia e 8 e Botës

Në shtator të vitit 1987, Ushtria Terrakote u vlerësua si Mrekullia e Tetë e Botës nga ish-Presidenti francez, Jacques Chirac.

Ai deklaroi: “Ka pasur Shtatë Mrekulli në Botë dhe zbulimi i Ushtrisë Terrakote, mund të themi, është mrekullia e tetë e botës. Personat që nuk i kanë parë piramidat nuk mund të pretendojnë se e kanë vizituar Egjiptin dhe tani të gjithë ata që nuk i kanë parë këto figura terrakote, nuk mund të pretendojnë se e kanë vizituar Kinën “.

  1. Është ndërtuar 2.200 vjet më parë

Ushtria Terrakota u krijua nga perandori i parë i Kinës, Qin Shi Huang, i cili filloi ndërtimin e ushtrisë në vitin 246 pes, pasi ai (atëherë mosha 13 vjeç), u ngjit në fron. Ishte një ushtri për këtë perandor, ku dikur besohej se objektet si statujat, mund të përjetësoheshin në jetën e përtejme. Mijëra vjet më vonë, ushtarët janë ende në këmbë dhe shfaqin një nivel të jashtëzakonshëm të zejtarisë dhe të mjeshtërisë prej 2,200 vjet më parë.

  1. Muzeu i ushtrisë së Terrakotës përbëhet nga tre dhoma kryesore

Aktualisht, muzeu përbëhet kryesisht nga tre gropa dhe një sallë ekspozimi: Dhoma Një, Dhoma Dy, Dhoma Tre dhe Salla e Ekspozimit të Karrocave Bronze.

Dhoma 1: Ajo është më e madhja dhe më mbresëlënësja (rreth 230 x 60 m) – sa madhësia e një hangari aeroplanësh. Ka mbi 6,000 figura terrakote të ushtarëve dhe të kuajve, por më pak se 2,000 janë të shfaqura.

Dhoma 2: Është kulmi i dhomave(rreth 96 x 84 m) dhe zbulon misterin e grupit të lashtë të ushtrisë. Ajo ka njësitë më të mëdha të ushtrisë të përbëra nga harkëtarët, qerret, forcat e përziera dhe kalorësia.

Dhoma 3: Është dhoma më e vogël, por më e rëndësishmja (21 x 17 m). Ka vetëm 68 figura terrakote dhe të gjithë janë zyrtarë. Ata përfaqësojnë postin e komandës.

Salla e ekspozitave të karrocave bronze: Ajo përmban artifaktet më të mëdha dhe më të ndërlikuara të bronxit në botë. Çdo karrocë kishte rreth 3,400 pjesë dhe 1,234 kg. Në çdo karrocë kishte 1.720 copë stoli të arta dhe argjendi, me peshë 7 kg.

  1. Kjo ushtri nuk përbëhet vetëm nga ushtarë

Muzikantët e terrakotës dhe akrobatë janë gjendur në këto gropa kohët e fundit, si dhe disa zogj, të tillë si shpendët e ujit dhe rosat. Besohet se perandori donte të njëjtat shërbime dhe një trajtim të madh edhe në jetën e tij të përtejme.

  1. Për të krijuar këtë mauzoleum punuan 700.000 punonjës për 40 vite me rradhë

Ndërtimi i luftëtarëve të terrakote filloi në vitin 246 pes, kur Shi Huang mori fronin e shtetit dhe përfundoi në vitin 206 pes, 4 vjet pas vdekjes së tij, kur filloi dinastia Han.

Mbi 700,000 punëtorë punuan rresht për 40 vjet, për të përfunduar kompleksin e ushtrisë dhe varrit të terrakotës.

  1. Mrekullia e Tetë e Botës u zbulua nga disa fermerë vendas

Ushtria Terrakota mbeti e paprekur në nëntokë për më shumë se 2200 vjet dhe u zbulua rastësisht nga disa fermerë vendas, të cilët po gërmonin një pus në vitin 1974 në zonën Xi’an.

Ky zbulim nxiti arkeologët kinezë të hetojnë, duke zbuluar vendin më të madh arkeologjik në Kinë.

  1. Asnjë statujë nuk është e ngjashme me tjetrën

Nëse nuk jeni befasuar ende nga numri i madh i këtyre ushtarëve, atëherë duhet të hidhni një sy më afër pamjes së tyre. Ju do të mbeteni të habitur nga mjeshtëria delikate dhe do të befasoheni kur të kuptoni se asnjë statujë nuk është i njëjtë në fytyrë.

Çdo luftëtar ka tipare unike të fytyrës. Këmbësorët, harkëtarët, gjeneralët dhe kalorësit janë të ndryshëm në çdo aspekt, që tek shprehjet e fytyrës, veshjet dhe mënyra e stilimit të flokëve të tyre.

  1. Nuk janë zbuluar të gjithë ushtarët e Terracotës, shumë prej tyre priten të nxirren në sipërfaqe

Aktualisht, janë katër gropa në total dhe vetëm tre prej tyre kanë dalë në sipërfaqe.

Ushtria është vetëm një pjesë e garnazionit në mauzoleumin e Shi Huang, që mbulon rreth 56 kilometra katrorë. Pjesa më e madhe e saj mbetet nëntokë. Gërmimi dhe restaurimi i figurave të terrakotës është në vazhdim. Shifrat më të mëdhaja të terrakotës janë gati për t’u zbuluar.

  1. Mbi 5 milion turistë vizituan këtë ushtri në vitin 2015

Ushtria Terrakota është një vend i famshëm në botë dhe gjithnjë e mbushur me një numër të madh vizitorësh, veçanërisht gjatë fundjavave dhe gjatë festave kineze.

Në vitin 2015, mbi 5 milionë njerëz vizituan vendin dhe vetëm gjatë javës së festës kombëtare (1-7 tetor) ishin mbi 400,000 vizitorë.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).