Art & Kulturë

A duhet vërtetë të pikëllohemi për vdekjen e të dashurve tanë?

Kjo është një ligjeratë nga profesori Goodwin, e mbajtur për “Serenity Association”, mbi raportin e trupit me shpirtin.

“Të dashur miq,

Le ta shikojmë trupin tonë ashtu siç e shikojmë një makinë. Automobili ka qenë i dizajnuar nga njeriu për ta bërë atë që njeriu vendos se ai duhet ta bëjë. Nuk ka rrugë tjetër përreth. Unë nuk njoh ndonjë njeri, me një mendje të shëndoshë, ta ketë në posedim një automobil që nuk funksionon kështu. Ne e kemi dizajnuar automobilin si një mjet trasporti, për të qenë i dobishëm në përbushjen e dëshirave tona.

Kështu është edhe shpirti i njeriut. Është një mjet i dizajnuar nga ligjet e pa fundme të natyrës, për ta transportuar shpirtin tonë të përjetshëm mbi këtë fushë tokësore, që shpirti ynë i përjetshëm shpreh veten dhe të përmbush shumë nga dëshirat e mendjes sonë.

Dhe kështu do të bënim edhe ne. Do të brengoseshim për një automobil i cili nuk i shërben më qëllimit të tij, transportit mbi fushën tokësore. Askush, askush nuk do ta mbante atë lloj makine – të paktën jo nga zgjedhja e arsyeshme.

Kështu ka ndodhur edhe me Bernie Pratz (një student i cili kishte vdekur pak ditë para kësaj ligjerate). Ai ishte i gatshëm, i vullnetshëm dhe në gjendje për të shkuar në makinën e tij të re, e cila është një nivel i vetëdijes, dhe për ta lënë trupin e vjetër prapa dhe për tu kthyer tek elementet prej të cilave ai ishte kompozuar.

Shumë njerëz përgjatë këtyre 35 viteve të shërbimit të shpirtit, më kanë pyetur se cila është gjëja më e mirë që ata mund ta bëjnë, për ta ndihmuar dikë që e kanë dashur shumë, dhe i cili ka kaluar në një dimension tjetër?

Gjëja më e mirë e mundëshme që unë e di se secili shpirt mund ta bëjë, në mirësi të thjeshtë, për dikë që ka shkuar në botën tjetër, është të jesh i lumtur, ti bësh gjërat të cilat ata e dijn se duhet ti bësh, dhe ta shijosh atë që e bënë. Sepse për tu brengosur për ata që janë liruar nga kjo baltë tokësore, në të vërtetë është mishërim i egoizmit dhe mohim i së drejtës hyjnore të Zotit për të marrë shpirtin dhe për ta mbajtur me ligjet e tij hyjnore.”/ Marrë nga Kultplus

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).