Art & Kulturë

Ç’duhet të hani nëse keni këtë formë trupi

E keni trupin në formë molle, dardhë, banane? Cili është biotipi juaj dhe cilat janë parimet kryesore dietike? Zbulojeni tani.

1. Biotipi limfatik ose ‘dardha’

Karakteristike për subjektin ginoid, që do të thtoë që ekziston tendenca për të grumbulluar inde dhjamore drejt ijeve, biotipi limfatik ose i quajtur ndryshe dardhë, paraqet disa karakteristika tipike si këmbë gjithmonë të fryra, shqetësime vaskulare (të enëve të gjakut), trungut të ngushtë dhe gjymtyrëve të mëdha.

Nëse e gjeni veten në këtë përshkrim dhe keni lodhje të vazhdueshme, dembelizëm dhe reduktim të bonifikimit muskulor, këshillat dietike të mëposhtme bëjnë për ju.

-pini shumë, por shumë ujë. Përpiuqni të preferoni llojet e ujit me mbetje të ulëta për të përmirësuar aktivitetin drenazhues dhe për të reduktuar edemat e pranishme në gjymtyrët e poshtme.

-zvogëloni konsumin e kripës dhe të ushqimeve që përmbajnë kripë. Një dietë hipodinamike mund t’ju ndihmojë në fazën e parë;

-reduktoni konsumin e karbohidrateve, sidomos në orët e pasdites dhe mbrëmjes dhe kujtohuni që në darkë të hani gjithmonë proteina dhe perime

-zgjidhni miellra dhe drithëra integralë. Harrojini ato të rafinuara

-hani gjithmonë një mëngjes të bollshëm, me një sasi adekuate proteinash

2. Biotipi i gjakut ose ‘molla’

I ashtuquajturi biotip i gjakut, i thënë ndryshe mollë, ka karakteristika të kundërta me atë android. Toni muskulor është i fuqishëm, gjymtyrët të bonifikuara, por yndyra e tepërt lokalizohet në bark.

Ky biotip, pikësrisht për për shkak të prezencës së indit dhjamor në organet e brendshme, është i prirur për sëmundje kardiovaskulare, por për fat të mirë përgjigjet mirë ndaj stresit distik.

Nëse e gjeni veten në këtë përshkrim, atëherë:

-moderoni konsumin e kafesë

-përpiquni të reduktoni sa më shumë të jetë e mundur kaloritë, duke i shpërndarë gjatë gjithë ditës;

-preferoni konsumin e mishit të bardhë dhe peshkut, por sidomos proteinat bimore

-gjithmonë preferoni vakte të plota, të ulëta në kalori, duke i nisur gjithmonë me një sallatë me perime

3. Biotipi cerebral ose ‘banania’

Biotipi cerebral ose banania, përgjithësisht dallohet nga forma e gjatë e gjymtyrëve, përgjithëssiht të dobëta. Gjumtyrë të gjata, ton muskulor i reduktuar, gjoks i hollë dhe ind dhjamor që shfaqet shumë pak.

Vëshirësia për të fituar masë muskulore apo për t’u tonifikuar është lajtmotiv i këtij biotipi.

Këto janë këshillat kryesore:

-mos harroni të përmbushni nevojat proteinike. Sigurohuni që të merrni proteina nga çdo vakt

-përpiquni të konsumoni fruta të thata ose peshk çdo ditë. Acidet yndyrore omega 3 janë shumë të çmuara në rastin tuaj

-shtoni në mëngjesin tuaj gjithmonë një dozë sheqernash të thjeshta, do të jenë të dobishme për të rivendosur ekuilibrin tuaj horman në mëngjes herët

-Mos hani nxitimthi dhe sigurohuni të konsumoni sasinë e duhur të kalorive çdo ditë

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).