Art & Kulturë

Ajlen nga Esmeralda Petrela

Ishte fillimi i viteve njëzet, kur arkeologu anglez, i panjohur deri në atë çast, Jan Hiçens gjeti një ndërtim të vjetër në një zonë shumë të largët nga qyteti i shkretuar i Memfisit. Për habinë e tij, dikur egjiptianët e lashtë ndërtonin një tempull larg çdo vendi, çdo qyteti të gjetur deri në atë çast. Jani kishte ardhur si ndihmësi i arkeologut që kishte nisur ekspeditën dhe ishte rastësi fatlume për një njeri të dalluar veçanërisht si i shpërqendruar, që të kalonte i pari dhe me nxitim në drejtim të tempullit. Diçka i thoshte të ecte diku ndryshe prej atyre që kishte ndier një përbuzje të ndërsjellë. E ndiente se të gjithë e shikonin si një llafazan të bezdisshëm, një amator të cilit nuk i kishte takuar vërtet që të bëhej pjesë e këtij grupi kërkuesish. Ishte ditë e nxehtë korriku, por në ajrin e thatë të shkretëtirës trupi nuk i djersinte shumë. Jani u fut i vetëm në tempull me vrap dhe u mahnit nga gjendja e ndërtesës dhe nga shkrimet e shumta në mur. Ato që e lanë pothuajse pa frymë amatorin fatlum ishin papiruset me shënimet autentike të ruajtura me kujdes për shekuj të tërë. Në mure përsëriteshin simbolet e planetëve, që nga Dielli e deri te Saturni, dhe ato të katër elementeve të natyrës. “Gjeta një thesar!”, bërtiti dhe shtrëngoi grushtin i gëzuar. Dikur, tempulli kishte qenë përgjithësisht i bardhë dhe ndërkohë që shikonte i habitur muret, i ra përtokë një mollë e kuqe që mbante në xhepin e vogël të xhaketës. Në përpjekje për të kapur mollën, e cila ra pak shkallë më poshtë në anën e majtë të tempullit, gjeti hyrjen e një dhome të nëndheshme. U fut në atë dhomë ku ajri ishte shumë i rëndë dhe gjeti tre trupa. Esmeralda Petrela ka lindur më 1993 në Tiranë. Gjatë viteve të para të fëmijërisë e më pas në Shkollën e Baletit, ajo ndoqi pasionin për kërcim. Vazhdoi shkollën e mesme të profilizuar në biznes. U diplomua për financë në Universitetin Shtetëror të Tiranës. Larg profilit akademik, Esmeralda ruan të shtrenjtë kujtimin e performancave në një konkurs teatror, udhëtimet në Europë dhe në Azi për eksperienca vullnetare, dhe jo vetëm, si dhe ndeshjet me kultura të ndryshme. Megjithatë, prej më shumë se dhjetë vjetësh i është përkushtuar në mënyrë të pavarur astrologjisë dhe prej disa kohësh ofron edhe shërbime të kësaj natyre. Kjo eksperiencë i ka shërbyer për të formësuar romanin e saj të pazakontë, në mesin e botimeve të autorëve vendës. “Ajlen” është libri i dytë i Esmeralda Petrelës. Jam mirënjohëse për të gjitha eksperiencat që kam jetuar, pengesat që më kanë ngadalësuar, aftësitë për t’i kapërcyer, njerëzit që më kanë mbështetur, pasionin tim për astrologjinë dhe për botën e okultit. Këto gjëra më japin force të krijoj. Të krijoj është qëllimi i jetës sime. Për mua, ky proces zhvillohet vetëm duke reflektuar mbi veten dhe mbi njerëzit përreth. Pjesëtarët e familjes sime, por edhe miqtë që kam njohur shumë kufij larg atdheut, kanë ndikuar thellë në zhvillimin tim si individ. Mendja e hapur është një nga cilësitë e parapëlqyera. Dhembshuria vjen si pasojë. Me këtë libër ndaj dëshirën time për një botë ku respektohen vlerat që njerëzit u japin besimeve të tyre personale, për një botë ku tradita injorante e përçarjes nuk është e pranishme si sot. Pavarësisht se bota nuk është siç do ta dëshironim, unë bëj një përpjekje për t’ju dhënë filozofinë time, e cila zbulohet faqe pas faqeje. Zhvishuni nga hamendësimet dhe hapeni mendjen për një udhëtim aventurier, të paparashikueshëm, intensiv dhe emocional.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).