Art & Kulturë

Pritet të publikohet online “arti i degjeneruar” i Hitlerit

V & A do të publikojë për herë të parë në internet listën e plotë të “artit të degjeneruar” që ishte konfiskuar gjatë periudhës së Hitlerit.

‘Entartete Kunst’ (arti i degjeneruar), i cili përbëhej kryesisht nga arti modern, ishte konfiskuar nga regjimi nazist nëpër institucionet publike të Gjermanisë gjatë viteve 1937-38.

Veprat e artit u konfiskuan për arsye se konsideroheshin si jo-gjermane, për shkak se ishin të autorëve hebrenj ose përmbanin mesazhe hebraike.

Ata konsideroheshin si artistë të degjeneruar dhe iu ndalohej që t’i ekspozonin veprat e tyre.

Në këtë klasë bënin pjesë edhe veprat e disa piktorëve me nam siç janë: Marc Chagall, Henri Matisse, Pablo Picasso dhe Vincent van Gogh.

Shumica e veprave të konfiskuara ishin të punuara nga artistë ekspresionistë gjerman. Ndër ta bënin pjesë: Ernst Ludwig Kirchner dhe Max Beckmann, si dhe Emil Nolde dhe Erich Heckel.

Leave a reply

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).