Art & Kulturë

“Fustanella”, takim etnokulturor me arbëreshët e Italisë

Të shtunën më 19 tetor zhvillohet aktiviteti “Fustanella – Ura lidhëse e Adriatikut” në Castello Aragonese, Otranto, nën kujdesin e ministrit të Shtetit për Diasporën, Pandeli Majko.

Të pranishëm në këtë event do të jenë i Komunës së Otrantos, Pierpaolo Cariddi, Këshilltarja për Industrinë e Turizmit dhe Kulturës të rajonit të Puglias, Loredana Capone, i deleguari i Presidentit të rajonit të Kalabrisë për migracionin, Giovanni Manoccio, Drejtori i Polo Biblio Museale në Lecce, Luigi de Luca, Drejtori Ekzekutiv i Integra Solidale, Klodiana Cuka. Gjithashtu në këtë takim do të jenë të pranishëm shumë studiues nga Kalabria, Siçilia, Puglia dhe Bazilikata.

Programi i ditës është i pasur dhe i ndarë në dy seanca. Në mëngjes, duke filluar nga ora 10.30, pas përshëndetjeve institucionale, janë planifikuar ndërhyrjet e etnomuzikologëve Giancarlo Salvatore, Ramazan Bogdani dhe Aferdita Onuzi, dhe përfaqësues të komuniteteve arbëresh. Pasuar nga prezantime të rrobave tradicionale dhe vallet popullore shqiptare, kostumet shqiptare dhe vallet e arbëreshëve në Itali dhe kostumet dhe vallet tradicionale të Salento-s

Në seancën e pasdites programi përfshin: një kurs tradicional vallëzimi (i hapur për të gjithë), i ndjekur nga një shfaqje nga Ndërmarrja e Baletit e Baletit Kombëtar Shqiptar dhe për të mbyllur prezantimin dhe performancën e artistëve shqiptarë që jetojnë në Salento.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).