Art & Kulturë

E shtuna, dita e abetareve shqipe në Itali

Më 5 tetor, Ambasada e Shqipërisë në Romë qëndron hapur për t’u mundësuar të gjitha shoqatave që kanë paraqitur kërkesë të tërheqin librat e mbërritur për shkollat shqipe.

Romë, 30 shtator 2019 – Abetare, Fletore pune, Gjuha shqipe 2 dhe Gjuha shqipe 3. Rreth 4 mijë libra kanë mbërritur në Ambasadën e Shqipërisë nga Qendra e Botimeve për Diasporën për të përmbushur kërkesat e shkollave të gjuhës shqipe që shoqatat kanë hapur në të katër anët e Italisë.

Sasia e librave përkon me kërkesat që shoqatat kanë paraqitur në qershor pas thirrjes së Ambasadës që u kërkoi të jepnin numrin e nxënësve që mendonin se do të ndiqnin këtë vit shkollor të ndarë sipas niveleve.

“Thirrjes sonë iu përgjigjën mëse 50 shoqata që kanë hapur po aq shkolla nga veriu në jug të Italisë, dhe nga Tirana kanë ardhur në Ambasadë sasi librash që përmbushin plotësisht kërkesat e tyre” thotë Ledia Mirakaj, Sekretare e Parë në Ambasadën e Shqipërisë në Romë për Shqiptariiitalisë.com.

E për shoqatat që kanë paraqitur kërkesë për libra së fundi, sepse janë të reja apo sepse vetëm tani kanë marrë vendimin e hapjes së shkollës? “Po mbledhim edhe kërkesat e tyre – vazhdon Mirakaj – Do të shohim nëse shoqatat që kanë bërë kërkesë në qershor korrigjojnë në të metë sasitë e kërkuar dhe nëse na mbeten libra, do t’ua shpërndajmë shoqatave nga të cilat po marrim kërkesa këto ditë”.

Librat janë falas për shkollat, por në pamundësi për t’ua nisur secilës prej tyre, Ambasada fton të gjithë të interesuarit të marrin takim e të vijnë t’i tërheqin.

“Duke ditur që shumë shoqata mund të kenë vështirësi të vijnë në Romë edhe për faktin e thjeshtë që përbëhen nga persona që gjatë javës punojnë, Ambasada do të mbahet hapur edhe ditën e shtunë, 5 tetor, në mënyrë që kush të dëshirojë të vijë atë ditë për të tërhequr librat” thotë ambasadorja jonë në Romë Anila Bitri Lani.

Librat e mbërritur në Ambasadë janë të njëjtët që përdoren në shkollat e Shqipërisë dhe vlejnë për mësimin e gjuhës shqipe në tri klasat e para: abetare dhe fletore pune për klasën e parë, Gjuha shqipe 2 për klasën e dytë e Gjuha shqipe 3 për nivelin e tretë. Natyrisht një shkollë shqipe jashtë vendit duhet t’u ofrojë fëmijëve shqiptarë jo vetëm gjuhën por edhe njohuri të tjera rreth Shqipërisë që kanë të bëjnë me kulturën, historinë, traditat, ndaj në këtë drejtim kërkohet diçka më shumë se vetëm librat që përdoren në shkollat e Shqipërisë për mësimin e gjuhës.

“Qendra e Botimeve për Diasporën në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit po përqëndrohen pikërisht në përpilimin e një a më shumë teksteve me të cilat të jepen njohuri bazë të historisë, kulturës, letërsisë së vendit tonë. – shpjegon Mirakaj – Mendojmë se shumë shpejt, ndoshta që në dhjetor të këtij viti, do të mund të kemi edhe këta libra që do t’u ofrohen më pas shoqatave”.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).