Art & Kulturë

Drama ”Sfinga e gjallë” hap Festivalin Ndërkombëtar të Teatrit në Tetovë

Drama ”Sfinga e gjallë” e shkrimtarit dhe intelektualit nga Kosova, Rexhep Qosja, do hapë festivalin Ndërkombëtar të Teatrit në Tetovë.

E shkruar në vitet e 70-ta, si një dramë e fuqishme që flet për gjakmarrjen e vëllavrasjet absurde të asaj kohe, “Sfinga e gjallë” e tanishme zhbiron dramën e tabuizuar të pasluftës në Kosovë dhe vrasjet politike ‘misterioze’ të disa prej intelektualëve, gazetarëve e politikanëve kosovarë.

Kjo shfaqje u dedikohet këtyre të vrarëve dhe atij pak grushti njerëzish të guximshëm që akoma dhe sot, me dinjitet, vazhdojnë të kërkojnë drejtësi për vrasjet politike të pasluftës.

Nga data 27 shtator deri dy tetor Teatri i Tetovës do të jetë nikoqir i Festivalit Ndërkombëtar të Teatrit, ku para ardashësve do shfqen gjashtë trupa teatror nga trevat shqiptare dhe jo vetëm. Këtë vit pjesëmarës në festival do jetë edhe trupa e teatrit “Atakent” nga Stambolli.

Festivali ndërkombëtar i Teatrit në Tetovë është përkrahur nga Ministria e Kulturës me 2 milionë denarë, shumë e njëjtë si edhe në vitet e kaluara. Të pyetur se pse në Teatrin e Tetovës shfaqen gjithmonë e më pak shfaqe premierë, Ish-drejtori i festivalit Arsim Fazliu këtë mungesë e arsyeton me mungesën e kushteve.

Festivalin do ta hapë drama “Sfinga e Gjallë” e Teatrit të Kosovës, duke u pasuar nga drama “Të Huajt” e Teatrit të Dramës Shkup, “Një letër e humbur” e Teatrit të Tetovës, “Unë kam gjithmonë një shami ne xhepin tim” nga Albania Dance Theatre Compani, “Gjiganti me sytë blu” e Teatrit Atakent Stamboll dhe do përmbyllet me dramën “Zona e pritjes” e teatrit Migjeni Shkodër.

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).