Art & Kulturë

Hapet “Mësonjëtorja” e dytë, këtë herë në Cremona të Italisë

Në Cremona të Italisë fëmijët do të mësojnë për herë të parë shqip! Lajmin e ka dhënë Komuniteti Shqiptar i qytetit verior, i cili me anë të një njoftimi rrëfen se emri i shkollës ku do të mësohet gjuha amtare do të jetë “Mësonjëtorja” dhe se sot do të bëhet inaugurimi i saj në ambientet e shoqatës La citta dell’ umo”.

“Komuniteti Shqiptar në  Cremona feston: Të shtunën 28 shtator 2019, ora 15:00 hapjen e shkollës së parë shqipe për fëmijë “Mësonjëtorja” në Cremona, në via Legione Ceccoperi nr 21/23 (Borgo Loreto) në ambientet e shoqatës La citta dell’ umo”. Ju falenderojmë paraprakisht për pjesëmarrjen tuaj. Nismëtarët/ Strafi drejtues/ Komuniteti”, shkruhet në njoftimin e Komunitetit Shqiptar në Cremona.

E kur dëgjon “Mësonjëtorja” kujtesa të shkon larg në kohë në 7 mars të vitit 1887, atëherë kur u hap shkolla e parë shqipe në Korçë.

Hapja e saj ishte si rezultat i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare që synonte të mësoheshin të drejtat kombëtare përbrenda Perandorisë Osmane.

Një emër, dy shkolla, por një qëllim!  Ashtu sikurse “Mësonjëtorja” e parë shqipe në Korçë edhe ajo në Cremona kanë një qëllim, mësimin shkrimin i gjuhës amtare për të mos humbur gjurmët e saj. E këtë herë fëmijët shqiptarë që jetojnë në Itali do ta kenë këtë fat.

Mesa duket në qytetin e vogël verior të Italisë, por me një histori të pasur e ku arti e kultura marrin një tjetër dimension ky lajm është pritur gëzueshëm, jo vetëm nga shqiptarët, por edhe nga mikëpritësit italianë.

Gazeta lokale e qytetit “La Provinca Di Cremona” i ka dedikuar një hapësirë mes faqeve të saj hapjes dhe inaugurimit të “Mësonjëtores” duke e cilësuar hapjen e shkollës si një rikthim të identitetit të humbur. 

InfoKult jep informacion 360 gradë për të kaluar kohën e lirë sa i takon artit, kulturës dhe turizmit (në kuptimin e destinacioneve turistike).